Flash δήλωση από την ΕΕ: «Η εποχή των ρωσικών ορυκτών καυσίμων έχει τελειώσει στην Ευρώπη»

Flash δήλωση από την ΕΕ: «Η εποχή των ρωσικών ορυκτών καυσίμων έχει τελειώσει στην Ευρώπη»

27 Απριλίου, 2022 0 By admin
Flash δήλωση από την ΕΕ: «Η εποχή των ρωσικών ορυκτών καυσίμων έχει τελειώσει στην Ευρώπη»

Η ρωσική ενεργειακή εταιρεία Gazprom ανακοίνωσε ότι διέκοψε τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Πολωνία και τη Βουλγαρία αφού αρνήθηκε να πραγματοποιήσει πληρωμές σε ρούβλια. Η Βαρσοβία και η Σόφια τους ενημέρωσαν ότι οι προμήθειες φυσικού αερίου σταμάτησαν από την Τετάρτη, ενώ η ΕΕ θεώρησε την κίνηση της Ρωσίας ως «εκβιασμό»

ΣΥΜΒΑΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟΜΕΡΗΣ

Ενώ συζητήθηκε ότι η Ρωσία θα λάβει παρόμοια μέτρα για άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι το αίτημα της Ρωσίας για πληρωμή ρούβλι ήταν μια μονομερής απόφαση αντίθετη με τα συμβόλαια.

ΑΕΡΙΟ ΘΑ ΛΑΒΕΙ ΑΠΟ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ ΓΕΙΤΟΝΕΣ

Δηλώνοντας ότι η Πολωνία και η Βουλγαρία, στις οποίες η Ρωσία διέκοψε την προμήθεια, θα αγοράσουν αέριο από τους ευρωπαίους γείτονές τους, ο Leyen είπε: “Η προσπάθεια του Κρεμλίνου να διχάσει τα κράτη μέλη απέτυχε για άλλη μια φορά. Η εποχή των ρωσικών ορυκτών καυσίμων στην Ευρώπη έχει τελειώσει. “

ΜΗΝ ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΙΕΣΗ RUBLE

Δηλώνοντας ότι οι ευρωπαϊκές εταιρείες δεν πρέπει να υποκύψουν σε πιέσεις να πληρώσουν σε ρωσικό νόμισμα, ο Leyen υπογράμμισε ότι αυτό θα συνιστούσε παραβίαση των κυρώσεων και δήλωσε ότι οι εταιρείες δεν πρέπει να αναλάβουν αυτόν τον κίνδυνο.

ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΤΑΙ ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ

Η Leyen δήλωσε επίσης ότι εργάζονται για να παρέχουν εναλλακτικές παραδόσεις και τα καλύτερα δυνατά επίπεδα αποθήκευσης φυσικού αερίου σε ολόκληρη την ΕΕ, προσθέτοντας: «Έχουμε δημιουργήσει ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για ένα τέτοιο σενάριο, δουλεύοντας σε συντονισμό και αλληλεγγύη με τα μέλη της ΕΕ. Αυτή τη στιγμή διεξάγεται συνεδρίαση της ομάδας συντονισμού για το φυσικό αέριο. Θα συνεχίσουμε επίσης να εργαζόμαστε με διεθνείς εταίρους για να εξασφαλίσουμε εναλλακτικές ροές. Θα συνεχίσουμε επίσης να εργαζόμαστε με ευρωπαίους και παγκόσμιους ηγέτες για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού στην Ευρώπη. Οι Ευρωπαίοι μπορούν να βασίζονται στην πλήρη υποστήριξή μας και την εμπιστοσύνη μας στην ενότητα και την πλήρη αλληλεγγύη μας με τα πληγέντα κράτη μέλη ενόψει αυτής της νέας πρόκλησης.

ΕΞΗΓΗΣΗ ΑΠΟ PESCOV

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε στους δημοσιογράφους σχετικά με τις πληρωμές για το ρωσικό φυσικό αέριο ότι οι πληρωμές σε ρούβλια δεν θα επηρεάσουν την τιμή με κανέναν τρόπο. Κάνοντας δηλώσεις σχετικά με τη διακοπή των αποστολών φυσικού αερίου προς τη Βουλγαρία και την Πολωνία, ο Πεσκόφ είπε: «Εάν ορισμένοι καταναλωτές αρνηθούν να πληρώσουν βάσει του νέου συστήματος καθώς πλησιάζει η προθεσμία πληρωμής φυσικού αερίου, τότε η απόφαση του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν φυσικά θα τεθεί σε εφαρμογή. «Εάν ορισμένες χώρες αποφασίσουν να πληρώσουν για το φυσικό αέριο που αγοράζουν σε ρούβλια, οι αποστολές φυσικού αερίου σε αυτές τις χώρες μπορούν να ξαναρχίσουν», είπε. Ο Πεσκόφ δήλωσε επίσης ότι δεν έχει γίνει καμία επαφή με την πολωνική και τη βουλγαρική πλευρά, προσθέτοντας ότι υπάρχουν αρκετές χώρες που έχουν συμφωνήσει να πληρώσουν το φυσικό αέριο σε ρούβλια.

Η προμήθεια φυσικού αερίου της Ρωσίας μπέρδεψε την Ευρώπη… Αστραπιαία απόφαση για το ρούβλι από την Αυστρία!

Η προμήθεια φυσικού αερίου της Ρωσίας μπέρδεψε την Ευρώπη… Αστραπιαία απόφαση για το ρούβλι από την Αυστρία!

ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ BLACKSTAY

Σχετικά με τον χαρακτηρισμό της προέδρου της Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) Ursula von der Leyen ως «εκβιασμό» της απόφασης της Ρωσίας να διακόψει το φυσικό αέριο, ο Peskov είπε: «Αυτό δεν είναι εκβιασμός, η Ρωσία ήταν και συνεχίζει να είναι ένας αξιόπιστος προμηθευτής ενέργειας για Καταναλωτές. Η Ρωσία παραμένει προσηλωμένη στις συμβατικές της υποχρεώσεις. «Η απόφαση για τον νέο τρόπο πληρωμής, με διάταγμα του Προέδρου, οφείλεται στα πρωτοφανή εχθρικά βήματα των χωρών απέναντί ​​μας στον τομέα της οικονομίας και των οικονομικών», είπε. Απαντώντας στο ερώτημα εάν η Ρωσία είναι έτοιμη για αυτές τις οικονομικές συνέπειες εάν ορισμένες χώρες αρνηθούν να πληρώσουν σε ρούβλια, ο Πεσκόφ είπε: «Φυσικά, όλα έχουν υπολογιστεί, έχουν εκτιμηθεί όλοι οι κίνδυνοι και έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα».