Υπουργός Kirişci: Εξάγουμε περισσότερα από 2 χιλιάδες αγροτικά προϊόντα σε 207 χώρες

Υπουργός Kirişci: Εξάγουμε περισσότερα από 2 χιλιάδες αγροτικά προϊόντα σε 207 χώρες

11 Μαΐου, 2022 0 By admin
Υπουργός Kirişci: Εξάγουμε περισσότερα από 2 χιλιάδες αγροτικά προϊόντα σε 207 χώρες

Ο Υπουργός Γεωργίας και Δασοκομίας Vahit Kirişci προήδρευσε της συνάντησης του διαλόγου υψηλού επιπέδου της ΕΕ για τη γεωργία με τον Janusz Wojciechowski, Επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) για τη Γεωργία. Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Faruk Kaymakcı, Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Τουρκία Nikolaus Meyer-Landrut, Αναπληρωτής Υπουργός Γεωργίας και Δασών Nihat Pakdil, Γενικός Διευθυντής Αγροτικής Έρευνας και Πολιτικής του Υπουργείου Γεωργίας και Δασών (TAGEM) Nevzat Birisik, İsmail Üzmez, Γενικός Διευθυντής Προστασίας της Φύσης και Εθνικών Πάρκων, Bekir Karacabey, Γενικός Διευθυντής Δασοκομίας, Durali Koçak, Γενικός Διευθυντής Τροφίμων και Ελέγχου, Mehmet Hasdemir, Γενικός Διευθυντής Φυτικής Παραγωγής.

«ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΤΑ ΘΕΤΙΚΑ ΒΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΕ»

Δηλώνοντας ότι η ένταξη στην ΕΕ εξακολουθεί να είναι στρατηγικός στόχος για την Τουρκία, ο υπουργός Kirişci είπε: “Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις που συνεχίζουμε σε αυτό το μονοπάτι αποτελούν σχεδόν τη ραχοκοκαλιά των σχέσεών μας. Η Τουρκία δεν είναι απλώς μια γειτονική χώρα ή ένας σημαντικός εταίρος για την ΕΕ. Το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό της Τουρκίας είναι ο διαπραγματευτικός εταίρος. Οι πρόσφατες εξελίξεις στην περιοχή μας, συμπεριλαμβανομένου του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας, επιβεβαιώνουν για άλλη μια φορά τη σημασία της Τουρκίας για την ΕΕ σε πολλούς τομείς, ιδιαίτερα την ασφάλεια και την ενέργεια. Η σοβαρότητα της γεωπολιτικής δοκιμασίας που βρισκόμαστε στην υποστήριξη της Τουρκίας από την ΕΕ σε παγκόσμια ζητήματα «Ελπίζουμε ότι η αλληλεγγύη και η κατάχρηση του δικαιώματος βέτο δεν θα βλάψει τα στρατηγικά συμφέροντα της ΕΕ. Μαζί με όλα αυτά, αναμένουμε από την ΕΕ να λάβει συγκεκριμένα και ουσιαστικά βήματα με τρόπο που να θα ανοίξει το δρόμο για τις σχέσεις μας».

«ΕΞΕΤΑΣΑΜΕ ΤΡΟΠΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΔΙΑΛΟΓΟ ΜΠΡΟΣΤΑ»

Ο Kirişci δήλωσε ότι διεξήγαγαν για πρώτη φορά τον Αγροτικό Διάλογο Υψηλού Επιπέδου Τουρκίας-ΕΕ και είπε: «Κατά τη συνάντηση συζητήσαμε τους τρόπους προώθησης του διαλόγου και της συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ, λαμβάνοντας υπόψη τις τρέχουσες παγκόσμιες εξελίξεις. για το εύρος των ενταξιακών διαπραγματεύσεων που πραγματοποιήσαμε, αρχίσαμε να κάνουμε νομικές ρυθμίσεις με στόχο τα πρότυπα της ΕΕ για να αυξήσουμε την ευημερία της χώρας μας. Επειδή γνωρίζουμε ότι τα συμφέροντα της Τουρκίας και της ΕΕ αλληλοσυμπληρώνονται και αλληλοενισχύονται στον άξονα της ΕΕ της Τουρκίας Ως εκ τούτου, η ενίσχυση και η προώθηση της προοπτικής της ιδιότητας μέλους είναι μεγάλης σημασίας», είπε.

«ΣΕ 19 ΧΡΟΝΙΑ ΔΩΣΑΜΕ 85,3 ΔΙΣ ΔΟΛΑΡΙΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑΤΟΣ»

Εξηγώντας ότι η Τουρκία κατέχει την πρώτη θέση στην Ευρώπη και μεταξύ των 10 κορυφαίων χωρών στον κόσμο όσον αφορά την αγροτική παραγωγή, ο Kirişci συνέχισε τα λόγια του ως εξής:

“Ειδικά τα τελευταία 3 χρόνια, οι τομείς της γεωργίας και της δασοκομίας συνεχίζουν να αναπτύσσονται σταθερά. Η Τουρκία είναι μια αυτάρκης καθαρός εξαγωγέας στους τομείς της γεωργίας και της δασοκομίας. Εξάγουμε περισσότερα από 2.000 γεωργικά προϊόντα σε 207 χώρες. 17,7 δισεκατομμύρια δολάρια από τα οποία έχουν τα τελευταία 3 χρόνια, δώσαμε πλεόνασμα εξωτερικού εμπορίου 85,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε 19 χρόνια. Όπως όλοι είδαμε, η επιδημία του Covid-19, η οποία συνεχίζεται από τις αρχές του 2020, αποκάλυψε τη σημασία της γεωργίας και των τροφίμων στην Τόσο λόγω επιδημικών όσο και άλλων κρίσεων όπως ο πόλεμος, ο κόσμος συνεχίζουν να αντιμετωπίζονται σοβαρά προβλήματα στον εφοδιασμό τροφίμων σε όλη τη χώρα. Ευτυχώς, δεν αντιμετωπίσαμε κανένα πρόβλημα στον εφοδιασμό τροφίμων ως αποτέλεσμα των μέτρων που λάβαμε. θα ήθελα να εκφράσω ότι δεν θα ζήσουμε άλλο. Ωστόσο, αυτή η διαδικασία μας υπενθύμισε για άλλη μια φορά τη σημασία της αυτάρκειας και μιας μικρής αλυσίδας εφοδιασμού.Επιπλέον, η κατάσταση αποθήκευσης σε στρατηγικά γεωργικά προϊόντα στις ανεπτυγμένες χώρες είναι ένα ζήτημα για λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες που δεν έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν. Αποκάλυψε επίσης πόσο μεγάλο πρόβλημα δημιουργεί. Ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή μας αποκάλυψαν για άλλη μια φορά πόσο σημαντική είναι η Τουρκία για την ΕΕ σε πολλούς τομείς όπως η ασφάλεια, η ενέργεια και η επισιτιστική ασφάλεια.