Οι φωνές «δημοψηφίσματος» υψώνονται στην Ελβετία, γεγονός που διαταράσσει την ουδετερότητά της

Οι φωνές «δημοψηφίσματος» υψώνονται στην Ελβετία, γεγονός που διαταράσσει την ουδετερότητά της

3 Μαΐου, 2022 0 By admin
Οι φωνές «δημοψηφίσματος» υψώνονται στην Ελβετία, γεγονός που διαταράσσει την ουδετερότητά της

Ελβετοί νομοθέτες από όλο το πολιτικό φάσμα προτείνουν δημοψήφισμα για αυτό το θέμα. Πολλοί πιστεύουν ότι θα ήταν καλύτερο να αποφασίσει το κοινό για ένα τόσο ευαίσθητο θέμα που θα μπορούσε να επηρεάσει σοβαρά το μέλλον της χώρας.

«Παρόλο που η ουδετερότητα καθορίζεται στο Σύνταγμα, δεν υπάρχουν διατάξεις στο νόμο για το πώς η Ελβετία πρέπει να συμπεριφέρεται ως ουδέτερη χώρα», δήλωσε ο βουλευτής Χανς Πίτερ Πόρτμαν στην εφημερίδα SonntagsZeitung.

Εάν διεξαχθεί δημοψήφισμα για το θέμα, οι πολίτες μπορούν να έχουν λόγο για το τι ακριβώς σημαίνει να είσαι «ουδέτερος».

Μετά την απόφαση της Ελβετίας να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία, η κριτική έχει αυξηθεί, ειδικά από την κεντροδεξιά και την ακροδεξιά του πολιτικού φάσματος.

(Φωτογραφία: Ignazio Cassis )

Σύμφωνα με τις ειδήσεις στο τουρκικό Euronews, ο Roger Köppel, βουλευτής του δεξιού Ελβετικού Λαϊκού Κόμματος (SVP), υποστήριξε ότι η ελβετική κυβέρνηση «δεν έχει τη δύναμη να συνεχίσει να υποστηρίζει την αρχή της ουδετερότητας», λέγοντας ότι τα χέρια της είναι δεμένοι σε αυτό το θέμα.

«Η ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΧΕΡΙΟΥ ΤΟΥ ΕΠΙΘΕΤΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΥΔΕΤΕΡΟΤΗΤΑ»

Ο Ελβετός Πρόεδρος Ignazio Cassis, από την άλλη πλευρά, υποστήριξε ότι αν και τα βήματα σχετικά με τη Ρωσία είναι «μοναδικά», δεν σημαίνει ότι η Ελβετία έχει εγκαταλείψει τη δέσμευσή της για συνταγματική ουδετερότητα και την υπερασπίστηκε με το επιχείρημα ότι «Η ενίσχυση του χεριού του επιτιθέμενου δεν είναι ουδετερότητα. Ο Κάσις είπε, «Αυτή είναι η ουδετερότητα της Ελβετίας. «Είναι ένα εφάπαξ βήμα που σίγουρα δεν το παίρνουμε ελαφρά», είπε.

Ιστορικά, η Ελβετία έχει κρατήσει αποστάσεις από στρατιωτικούς οργανισμούς όπως το ΝΑΤΟ, αλλά πρόσφατα αποδέχτηκε να γίνει μέλος ενός οργανισμού όπως τα Ηνωμένα Έθνη, όπου μπορούν να σχηματιστούν πολιτικές συμμαχίες μέσω ψηφοφορίας και υποταγμένων θεσμών.