Ζητά 115 εκατ. ευρώ για ομόλογο 93 ετών

Ζητά 115 εκατ. ευρώ για ομόλογο 93 ετών

28 Απριλίου, 2022 0 By admin
Ζητά 115 εκατ. ευρώ για ομόλογο 93 ετών

Ο Henry B., ένας 82χρονος συνταξιούχος νομικός σύμβουλος και επιχειρηματίας που κατοικεί στο Παρίσι, την πρωτεύουσα της Γαλλίας, έκανε αίτηση στο ρουμανικό κράτος για να πάρει το τίμημα του ομολόγου, το οποίο εκδόθηκε το 1929 και καταβλήθηκε στον κομιστή. Η φράση στο πίσω μέρος του ομολόγου δείχνει ότι η Ρουμανία αντιστοιχεί στο δημόσιο χρέος της.
Το ανώνυμο ομόλογο είναι τίτλος για χρέος ακίνητης περιουσίας και λόγω της ανωνυμίας του ανήκει στον κάτοχό του. Έμαθε ότι το ομόλογο του Henri B. εκδόθηκε από τη Ρουμανία το 1929 για τη χρηματοδότηση μέρους του δημόσιου χρέους της χώρας.
Αναφέρεται ότι το ομόλογο ήταν αξίας «500 Χρυσά Φράγκα» κατά την έκδοση, αλλά η τρέχουσα εκτιμώμενη αξία του είναι 115 εκατ. 887 χιλιάδες ευρώ. Ο Henry B. είχε αγοράσει το ομόλογο πριν από 4 χρόνια από έναν Ρουμάνο συνταγματάρχη για 300.000 ευρώ.
Ο Henry B. έκανε αίτηση στην Εθνική Τράπεζα της Ρουμανίας και στη Ρουμανική Πρεσβεία στο Παρίσι για να πάρει την αξία του ομολόγου, χωρίς όμως ακόμη αποτελέσματα.
Στη δεκαετία του 1930, από την άλλη πλευρά, ήταν σύνηθες οι χώρες να εκδίδουν κρατικά ομόλογα με αντάλλαγμα απλούς ετήσιους τόκους για την εξόφληση του δημόσιου χρέους τους.