Εξουδετερώθηκαν 1067 τρομοκράτες με επιχειρήσεις «νύχι».

Εξουδετερώθηκαν 1067 τρομοκράτες με επιχειρήσεις «νύχι».

28 Απριλίου, 2022 0 By admin
Εξουδετερώθηκαν 1067 τρομοκράτες με επιχειρήσεις «νύχι».

Μετά τη δήλωση του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι «υιοθετείται νέα αντίληψη ασφαλείας στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας», φωλιές τρομοκρατών στο βόρειο Ιράκ διαλύθηκαν σε διαδοχικές επιχειρήσεις. Η πρώτη από αυτές τις επεμβάσεις, που ονομάζεται «σειρά νυχιών», πραγματοποιήθηκε πριν από τρία χρόνια.

Στις 27 Μαΐου 2019, πατήθηκε το κουμπί για την επιχείρηση που ξεκίνησε για την καταστροφή των σπηλαίων και των καταφυγίων που χρησιμοποιεί η τρομοκρατική οργάνωση στην περιοχή Χακούρκ και για την εξουδετέρωση των τρομοκρατών. Στο πλαίσιο της επιχείρησης, κομάντος προσγειώθηκαν στην περιοχή στόχο, η οποία μαλακώθηκε από τα οχήματα υποστήριξης πυρός της Διοίκησης Δυνάμεων ξηράς και τις αεροπορικές επιχειρήσεις των αεροσκαφών που υπάγονται στη Διοίκηση Αεροπορίας, με επιχείρηση αεροπορικής επίθεσης. Αφού τέθηκαν επιτυχώς υπό έλεγχο οι καθορισμένοι στόχοι, ξεκίνησε η νέα φάση της επιχείρησης. Φωλιές τρόμου καταστράφηκαν στην επιχείρηση Claw-2, η οποία πραγματοποιήθηκε με την επέκταση της περιοχής της επιχείρησης που βρίσκεται σε εξέλιξη. Ο Μεχμέττσικ εξουδετέρωσε 126 τρομοκράτες στην επιχείρηση Νύχι 1 και 102 τρομοκράτες στην επιχείρηση Νύχι 2.

Αφού εξαλείφθηκε σε μεγάλο βαθμό η απειλή για την ασφάλεια των συνόρων από το Hakurk, ο επόμενος στόχος των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων ήταν οι φωλιές των τρομοκρατών στην περιοχή Sinat-Haftanin. Οι στόχοι της τρομοκρατικής οργάνωσης καταστράφηκαν ένας προς έναν στο πλαίσιο της επιχείρησης που υποστηρίχθηκε από αεροσκάφη που συνδέονται με τη Διοίκηση της Πολεμικής Αεροπορίας, στοιχεία της Χερσαίας Αεροπορίας, SİHA και UAV. Ενώ πολλές αεροπορικές επιχειρήσεις πραγματοποιήθηκαν σε συντονισμό με τις εν λόγω επιχειρήσεις, ο συνολικός αριθμός των τρομοκρατών που εξουδετερώθηκαν στην επιχείρηση Claw-3 ήταν 102.

81 ΣΤΟΧΟΣ ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΗΚΕ

Το επόμενο διάστημα, που ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας συνεχίστηκε με αυξανόμενους ρυθμούς, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε νέα επιχείρηση στις 15 Ιουνίου 2020, με τη φράση «Τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη καταστρέφουν τα άντρα των τρομοκρατών στα κεφάλια τους». Στο πλαίσιο της επιχείρησης που ονομάζεται Claw-Eagle, πραγματοποιήθηκαν αεροπορικές επιδρομές εναντίον τρομοκρατικών στόχων στο Sincar, Karacak, Kandil, Zap, Avaşin Basyan και Hakurk, που χρησιμοποιούνται ως βάσεις από τρομοκράτες στο βόρειο Ιράκ. Εκτός από τα πολεμικά αεροσκάφη που αναχωρούσαν από βάσεις μάχης σε όλη τη χώρα, UAV, αερομεταφερόμενα αεροσκάφη έγκαιρης προειδοποίησης και βυτιοφόρα αεροσκάφη συμμετείχαν επίσης στην επιχείρηση κατά την οποία καταστράφηκαν 81 στόχοι που αποτελούνταν από καταφύγια, καταφύγια και σπηλιές που ανήκαν σε τρομοκράτες. Τα εγχώρια και εθνικά έξυπνα πυρομαχικά χρησιμοποιήθηκαν σε μεγάλο βαθμό στις αεροπορικές επιχειρήσεις. Αμέσως μετά την αεροπορική επιχείρηση, ο Μεχμέττσικ εξαπέλυσε για άλλη μια φορά επιχείρηση στο βόρειο Ιράκ για την καταστροφή τρομοκρατικών στόχων. Στο πλαίσιο της Επιχείρησης Claw-Tiger, κομάντος με την υποστήριξη της Πολεμικής Αεροπορίας, οχήματα υποστήριξης πυρός, ελικόπτερα Atak, UAV και SİHA μεταφέρθηκαν στο Haftanin με επιχείρηση αεροπορικής επίθεσης. Ενώ οι καταδρομείς πραγματοποιούσαν επιχείρηση χερσαίας διείσδυσης στις περιοχές που καθορίστηκαν στο πλαίσιο της επιχείρησης, ορισμένες μονάδες καταδρομέων προσγειώθηκαν στην περιοχή με ελικόπτερα. Ως αποτέλεσμα της επιχείρησης εξουδετερώθηκαν 228 τρομοκράτες.

ΕΠΟΜΕΝΟΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ GARA

Όταν τα ημερολόγια έδειχναν την 10η Φεβρουαρίου 2021, οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις πραγματοποίησαν για άλλη μια φορά μεγάλη επιχείρηση εναντίον τρομοκρατικών στόχων. Αφού η τρομοκρατική οργάνωση, η οποία υπέστη μεγάλες απώλειες ως αποτέλεσμα των επιχειρήσεων, διαπιστώθηκε ότι προσπαθούσε να αποκαταστήσει καταφύγια σε ορισμένες περιοχές στο βόρειο Ιράκ, πραγματοποιήθηκε έντονη αεροπορική επιχείρηση. Στο πλαίσιο της επιχείρησης που ονομάζεται «Claw Eagle-2», στόχοι που χρησιμοποιήθηκαν από τρομοκράτες στην περιοχή Gara δέχθηκαν έντονο πυρ. Μετά το χτύπημα των στόχων με πλήρες χτύπημα στην αεροπορική επιχείρηση, στοιχεία ξηράς προσγειώθηκαν στην περιοχή με ελικόπτερο. Με την επιχείρηση δόθηκε βαρύ πλήγμα στην παρουσία της τρομοκρατικής οργάνωσης στην περιοχή και εξουδετερώθηκαν 65 τρομοκράτες.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΡΔΟΓΑΝ

Την ώρα που οι επιχειρήσεις κατά της τρομοκρατικής οργάνωσης συνεχίζονταν, οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις ξεκίνησαν την επιχείρηση Claw Şimşek και Claw Yıldırım, αυτή τη φορά εναντίον τρομοκρατικών στόχων στη Metina και στο Avaşin-Basyan. Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επικοινώνησε με τον Υπουργό Ακάρ και το επίπεδο διοίκησης των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων που τον συνοδεύει μέσω τηλεδιάσκεψης στις 23 Απριλίου 2021, μεταφέροντας τις ευχές του για επιτυχία στον Mehmetçik και ανακοίνωσε στο κοινό ότι η επιχείρηση ξεκίνησε. Στο πλαίσιο της επιχείρησης, οι καταδρομείς μπήκαν στο άντρο των τρομοκρατών και τα οχήματα υποστήριξης πυρός της Διοίκησης Δυνάμεων ξηράς κατέστρεψαν τους τρομοκρατικούς στόχους με τα αεροπλάνα της Διοίκησης Πολεμικής Αεροπορίας. Σε μεταγενέστερη ανακοίνωση σχετικά με τις επιχειρήσεις, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας ανακοίνωσε ότι εξουδετερώθηκαν 176 τρομοκράτες στο Pençe Şimşek και 211 τρομοκράτες στο Pençe Yıldırım.

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΛΕΙΔΩΜΑΤΟΣ ΝΥΧΙΩΝ

Μετά τις επιχειρήσεις που ξεκίνησαν με το Hakurk, συνεχίστηκαν με το Sinat-Haftanin και επεκτάθηκαν με Metina και Avaşin-Basyan για να διασφαλιστεί η ασφάλεια των συνόρων, ο Mehmetçik κατέλαβε το Zap, που σημαίνει πολλά για την τρομοκρατική οργάνωση, αυτή τη φορά. Στις 17 Απριλίου 2022, ελήφθησαν μέτρα για την επιχείρηση κατά του Zap, που είναι το κέντρο των περιοχών όπου φωλιάζουν οι τρομοκράτες και όπου οι τρομοκράτες που φεύγουν από το Hakurk, Metina συγκεντρώθηκαν στο πλαίσιο των επιχειρήσεων της σειράς Claw. Η επιχείρηση κατά της περιοχής όπου βρίσκονται τα στρατόπεδα της τρομοκρατικής οργάνωσης και όπου βρίσκονται ορισμένοι από τους αρχηγούς της οργάνωσης ονομάστηκε Claw Lock. Στην επιχείρηση που σχεδιάστηκε στο πλαίσιο του «κλειδώματος» των επιθέσεων που πραγματοποιήθηκαν από το βόρειο Ιράκ, οι στόχοι άρχισαν να χτυπούνται προ ημερών με αεροπορικές επιχειρήσεις και οχήματα υποστήριξης πυρός. Όπως και σε άλλες επιχειρήσεις, μια μεγάλης κλίμακας αεροπορική επιχείρηση πραγματοποιήθηκε τη νύχτα της 17ης Απριλίου στο πλαίσιο του Claw Lock, η οποία πραγματοποιήθηκε με τρόπο που σέβεται τα δικαιώματα κυριαρχίας και την εδαφική ακεραιότητα του Ιράκ. Στην επιχείρηση στην οποία συμμετείχαν αεροσκάφη που υπάγονται στη Διοίκηση της Πολεμικής Αεροπορίας, συμμετείχαν αερομεταφερόμενα αεροσκάφη έγκαιρης προειδοποίησης, UAV και SİHA, καθώς και αεροσκάφη τάνκερ.

Ο ΜΕΧΜΕΤΣΙΚ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΖΑΠ

Αφού τα αεροπλάνα έπληξαν τους καθορισμένους στόχους με πλήρη ακρίβεια, η περιοχή δέχθηκε σφοδρά πυρά από Fırtına, MLRA και άλλα στοιχεία του πυροβολικού. Μετά τη βολή των οχημάτων υποστήριξης πυρκαγιάς, στοιχεία των Ειδικών Δυνάμεων και κομάντος με την υποστήριξη ελικοπτέρων Atak, UAV και SİHA διείσδυσαν από την ξηρά και μεταφέρθηκαν στην περιοχή με ελικόπτερα. Τοπικά και εθνικά ελικόπτερα Atak προστάτευαν τα ελικόπτερα. Μετά την ολοκλήρωση της επιχείρησης αεροπορικής επιδρομής, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Hulusi Akar ανακοίνωσε ότι οι στόχοι που καθορίστηκαν στην πρώτη φάση της επιχείρησης κατελήφθησαν και 57 τρομοκράτες εξουδετερώθηκαν στο πλαίσιο της επιχείρησης μέχρι στιγμής. Από την άλλη, σε σχέση με όλες αυτές τις επιχειρήσεις, πραγματοποιήθηκαν πολυάριθμες αεροπορικές επιχειρήσεις εναντίον τρομοκρατικών στόχων στο βόρειο Ιράκ.

ΣΤΟΧΕΥΣΤΕ ΜΟΝΟ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΣ

Στις δηλώσεις του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για τις εν λόγω επιχειρήσεις τονίστηκε πολλές φορές ότι οι στόχοι στις επιχειρήσεις της σειράς Claw ήταν μόνο και μόνο τρομοκράτες, όπως και σε όλες τις ενέργειες που πραγματοποιούν οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις κατά τρομοκρατικών στόχων. Αναφέρθηκε ότι οι επιχειρήσεις πραγματοποιήθηκαν με τρόπο που σέβεται τα δικαιώματα κυριαρχίας και την εδαφική ακεραιότητα του Ιράκ. Επιπρόσθετα, σημειώθηκε ότι, όπως σε όλες τις δραστηριότητες, λήφθηκε κάθε προφύλαξη για την αποφυγή ζημιών σε πολίτες, ιστορικά και πολιτιστικά αγαθά και το περιβάλλον κατά τη διάρκεια αυτών των επιχειρήσεων. Ένα άλλο κοινό χαρακτηριστικό αυτών των επεμβάσεων ήταν το υψηλό επίπεδο παρακολούθησης. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, με το διοικητικό επιτελείο του, παρακολούθησε από την αρχή όλες αυτές τις επιχειρήσεις από τα κέντρα επιχειρήσεων. Πραγματοποίησε πολλές συναντήσεις τηλεδιάσκεψης με τους διοικητές των μονάδων που συμμετείχαν στις επιχειρήσεις.